Stuur ons een mail

info@trebbe.nl

Direct contact met Trebbe

088 259 00 00

Meer informatie over Trebbe?

trebbe.nl

In opdracht van

Wonen, werken & leven op De KMS

Ontwerp omgevingsprogramma gereed

De oude KMS-locatie in Hengelo, ooit de startplek van de machinefabriek van Charles Stork, wacht op een nieuwe toekomst. ‘Dit is dé plek waar Hengelo ooit groot is geworden. Hier is het ooit begonnen, nu gaan we verder!’, aldus wethouder Gerard Gerrits. Hein Trebbe jr., directeur van Trebbe vult aan: ‘We zien mogelijkheden om hier een mix van wonen en werken te creëren, waar iedereen zich thuis voelt. En waar aansprekende activiteiten, evenementen en een innovatieve programmering zorgen voor levendigheid’.

Het doel is om het terrein, met respect voor de rijke historie, te ontwikkelen tot een bruisende en multifunctionele plek met een aantrekkingskracht op Hengelo en ver daarbuiten. Gemeente en Trebbe hebben hun ambitie vastgelegd in een ontwerp omgevingsprogramma.

Omgevingsprogramma

Het afgelopen jaar hebben Stork, Trebbe en de gemeente Hengelo intensief samengewerkt om ontwikkeling van de locatie van de Koninklijke Machinefabriek Stork (KMS) mogelijk te maken. Op 24 mei jl. ondertekenden ontwikkelende bouwer Trebbe en Stork de koopovereenkomst. Een historische stap. Nu presenteren gemeente Hengelo en Trebbe het concept omgevingsprogramma. Dit programma geeft richting voor de verdere uitwerking in concrete plannen. Vanaf 12 juni ligt dit programma gedurende zes weken ter inzage op www.hengelo.nl/terinzage. Volgens planning stelt het college het omgevingsprogramma eind dit jaar definitief vast.

Ontbrekende schakel

‘Wij zijn Koninklijke Machinefabriek Stork dankbaar voor het vertrouwen dat we krijgen. Dit nalatenschap is bij ons in vertrouwde handen. Wij gaan hier met respect voor de historie een mooie, fijne omgeving maken. Behoud door ontwikkeling is daarbij ons uitgangspunt’, aldus Pascal Lutjenhuis, commercieel manager bij Trebbe. De technische staat van de hallen is uitzonderlijk goed en de ligging ideaal. Gerard Gerrits: ‘De KMS-locatie is de ontbrekende schakel tussen de binnenstad en Hart van Zuid. Op steenworp afstand van het station en dichtbij de A1. Dit is dé plek waar we talent kunnen aantrekken en vasthouden. En dat is essentieel voor onze ambities om een fijne stad met goede voorzieningen te blijven en om toe te treden tot de top 3 van de technologische topregio’s van Nederland’.

Definitieve ontwikkeling en tijdelijke initiatieven

Een omgevingsprogramma is op hoofdlijnen en abstract. Het vormt de basis voor de verdere stedenbouwkundige, architectonische en technische uitwerking. Het zal volgens verwachting nog wel even duren voordat er daadwerkelijk ontwikkeld gaat worden. Mensen die de ontwikkelingen op de voet willen volgen kunnen zich inschrijven op www.dekms.nl. In de tussentijd wil Trebbe tijdelijke initiatieven ruimte blijven bieden. Lutjenhuis: ‘We merken dat er al veel warme interesse is. De KMS is al het decor (geweest) van prachtige initiatieven en events. Zoals de paddelbaan, de onthulling van de nieuwe auto van SolarTeam Twente, de 80-jarige herdenking van de april-mei staking en het LICHT-festival. Als het past en veilig kan, willen we dat in de tijdelijke situatie graag blijven doen, zodat het hier al gaat leven en bruisen.